Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/egekaer.dk/public_html/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Opmåling af brænde - forskellige opmålinger af brænde | Egekær Brænde

Brænde opmåles på mange forskellige måder – kubikmeter, skovrummeter, stablet rummeter og kasserummeter.

Skovrummeter bruges oftest – men er måske den mest forvirrende betegnelse, som varierer fordi rumindholdet ikke er ens fra forhandler til forhandler.

Der er kun et reelt mål for dig som køber brænde – nemlig stablet rummeter. Derfor skal du være opmærksom på at sammenligne pris pr. stablet rummeter imellem de enkelte produkter. Vi anbefaler at du måler mængden op når du modtager brændet.

Eksempel:
Hvis du køber brænde i paller skal du opmåle pallens indvendige mål og ikke medtage træemballagen.

Hvis pallen indeholder 3 skrm. træ – men samtidig indeholder 1,8 stablet rummeter er omregningsfaktoren 0,6. Hvis det viser sig at pallen kun indeholder 1,5 stablet rummeter er omregningsfaktoren 0,5. I den ene palle får du altså 20% mere end i den anden.

I nogle tilfælde skal du være opmærksom på at pallen kan være opmålt udvendigt – altså inklusiv emballagetræ.

Husk derfor at stablet rummeter er det reelle sammenligningsgrundlag. Hos os garanterer vi at du får 0,65 stablet rummeter pr. skovrummeter.

Herunder følger en forklaring på de forskellige mål.

Kubikrummeter

En kubikrummeter træ er den mængde træ der er i en fast klods af træ på 1 m x 1 m x 1 m. Dette mål bruges mest ved opmåling af gavntræ til møbler, brædder eller lign. Her er fastmassen 100%.

Skovrummeter

Skovrummeter bruges om stablet brænde i skoven i lange stykker (kævler), som ikke er flækket. Brænde er det træ, som ikke kan anvendes til gavntræ. Det kan derfor være udtynding i unge kulturer eller topender fra fældede træer. Fastmassen i en skovrummeter afhænger af hvor stor diameter og længde træet har, samt hvor rette eller krumme kævlerne er. Brænde som har en lille diameter, stor længde og er meget krumt giver en lav fastmasse, medens brænde med stor diameter i korte stykker, som er rette, giver en høj fastmasse. Som det ses kan det variere utroligt meget så der er kun stablede rummeter at måle efter hvis du vil vide hvor meget brænde du får.

Vores erfaring er, at det brænde vi køber giver ca. 0,65 – 0,7 stablede rummeter.

skovrummeter

Stablet rummeter

En stablet rummeter savet og flækket brænde er den mængde træ som kan være i en stabel på 1x1x1 meter. Når vi sælger 6 skovrummeter savet og kløvet brænde i 25 cm. fylder det derfor ca. 4 stablede rummeter idet vores omregningsfaktor er 0,65 fra skovrummeter til stablede rummeter.

stablet-rummeter

Kasserummeter

En kasserummeter er den mængde brænde, som kan være i en kasse på 1 m x 1 m x 1 m. Denne betegnelse bruges ofte om træ, som har varierende længde. Ved denne opmålingsform er det svært at vide, hvor meget man har købt, idet fastmassen kan svinge meget, afhængig af brændets gennemsnitlige længde og diameter. Hvis man forestiller sig nogle små klodser af brænde, som falder meget sammen i kassen i forhold til lange tynde stykker, som lægger sig som et mikadospil, er det nemt at tænke sig, at der er mest fastmasse ved små klodser. Hvis brændet er savet og kløvet i 25cm stykker er det vores erfaring at man får 0,65 stablet rummeter pr. kasserummeter. Hvis brændet er skåret på 30 cm er det vores erfaring at man får 0,6 stablet rummeter pr. kasserummeter.

kasserummeter

Billeder tilhørende denne tekst er fra Skovforeningens hjemmeside

Husk altid at stablet rummeter er det rigtige reelle mål.

0

Start typing and press Enter to search